What's Happening, Mario Rom?

Koko tämän vuoden festivaalin aloittava Mario Rom's Interzone yhdistelee pop-musiikin elementtejä jazz-improvisaatioon. Riskejä kaihtamattoman bändin bändin motto on "Kaikki on sallittua!"

© Severin Koller

Jazzin lisäksi otatte vaikutteita myös muista musiikkityyleistä. Mikä on näkökulmasi post-jazziin?

Me kaikki Interzonessa yritämme pysyä mahdollisimman avoimina kaikenlaisille asioille. Tässä bändissä kaikki saavat ja kaikkien on toivottavaakin tuoda mukanaan kaikenlaisia vaikutteita, ideoita, tyylejä – jotka voivat olla täysin erilaisia joka kerta.

Kun luo uusia juttuja jazzissa tai missä tahansa musiikissa, yhdistelee omia vaikutteitaan – musiikkia jota kuuntelee ja josta pitää – omalla tavallaan. Jazz on yleisesti ottaen juuri nyt aukeamassa moniin eri suuntiin, se ottaa vaikutteita eri tyyleistä ja myös antaa vaikutteita monille genreille. Ehkä juuri siksi jazz on alkanut nyt ”toipua”.

Kuinka laitat palaset kohdalleen eli kuvailisitko kirjoitusprosessiasi?

Kirjoitusprosessillani on tapana olla erilainen joka kerta. Joskus jotain vain tulee mieleeni. Joskus istun alas pianon tai trumpetin kanssa ja yritän säveltää tarkoituksella. Useimmiten yritän äänittää pieniä ideoita puhelimellani ja palaan niihin myöhemmin nähdäkseni, onko se tarpeeksi hyvä eteenpäin kehiteltäväksi.

Monilla biiseillä, joita soitamme Interzonen kanssa, on sävelletty teema, jota seuraa täysin vapaa improvisaatio. Improvisaatiomme kuulostaa hyvin usein siltä kuin se voisi olla kirjoitettua tai suunniteltua – ainakin näin olemme yleisöltä kuullut monet kerrat.

Yritämme oikeastaan säveltää yhdessä paikan päällä. Free jazzin ei tarvitse meidän mielestämme tarkoittaa soittamista millään tietyllä tyylillä, vaan sitä, että kaikki on sallittua.

Mitä riemukkuus merkitsee sinulle musiikin yhteydessä?

Meillä on niin hauskaa soittaessamme joka kerta. Jokainen konsertti on todella erilainen ja tykkäämme ottaa jatkuvasti riskejä. Kaikki tämä kehittää ainutlaatuista energiaa, joka johtaa useimmiten yhteiseen hurmokseen yleisön kanssa. Nuo hetket ovat todella koukuttavia.

Mikä on suurin saavutuksenne tähän asti ja miksi?

Yksi suurimmista hetkistämme tämän bändin kanssa tähän asti oli ehdottomasti Kanadan-kiertueemme viime vuonna. Soitimme kuudella upealla festivaalilla Vancouverissa, Torontossa, Rochesterissa, Ottawassa, Edmontonissa ja jopa mahtavalla Montreal Jazz Festivalilla.

Bändinä meillä on ollut vahva yhteys ensimmäisestä yhteisestä soittokerrastamme lähtien, mutta olemme silti onnistuneet jatkuvasti kehittymään viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Mielestäni sitä voi kutsua saavutukseksi.

Millainen jazz-skene Itävallassa on?

Itävallassa, erityisesti Wienissä, olemme onnekkaita, koska meillä on niin monien upeiden muusikoiden muodostamia skenejä, jotka kukin ilmaisevat omia versioitaan ja visioitaan jazzista. Juuri nyt on nousussa niin monia hyviä, nuoria bändejä, jotka yrittävät luoda musiikkiaan yhdessä, kuten mekin teemme Interzonessa.

Sanoisin, että bändin soundi on tulossa tärkeämmäksi verrattuna yksittäisen muusikon soundiin. Se on mahtavaa. Minulle on todella inspiroivaa asua Wienissä.

Mario Rom's Interzone Klubilla torstaina 1.11. klo 19, vapaa pääsy!